Şahıs Şirketi Nedir? Nasıl Kurulur?

Ticari olarak faaliyet göstermek isteyen tüm kişi veya kurumların, resmi olarak bir şirket sahibi olması gerekir. Birçok girişimci, maliyetlerinin düşüklüğü ve kurulum aşamalarının kolaylığı sebebi ile Şahıs Şirketi kurmayı tercih etmektedir. 

Küçük/orta ölçekli işletme kurmak isteyenler ve e-ticaret girişimcilerinin de sıklıkla tercih ettiği bir şirket türü olan Şahıs Şirketi, nasıl kurulduğu ve özelliklerini beraberce inceleyelim.

Şahıs Şirketi Nedir?

Şahıs şirketi, çeşitli ticari amaçlarla bir araya gelerek bir veya birden fazla gerçek kişinin oluşturduğu ve ortakların sınırsız sorumluluğa sahip olduğu bir şirket türüdür. Küçük veya orta ölçekli bir işletme kurmak isteyenler için sıklıkla tercih edilen bir işletme türüdür.

Şahıs şirketleri tek kişiye ait olabildiği gibi ortaklıklarla da kurulabilir. Ancak olası ortaklıklarda gerçekleşen devir sürecinin bir hayli zorlayıcı olması şahıs şirketi özellikleri arasında yer almaktadır. Şirketin tüm ortaklarının onayı alınmadan payların devri ya da satışı mümkün değildir. Küçük ölçekli işletmeler için tavsiye edilmesinin temel nedeni olarak bu durum gösterilebilir.

Şahıs Şirketi Nasıl Kurulur?

Şahıs şirketi kurmak için gerekli koşulları sağladıktan sonra, hazırlamanız gereken bazı belgeler vardır. Talep edilen belgeleri hazırladıktan sonra vergi dairesine eksiksiz bir şekilde teslim etmeniz gerekir. Şahıs şirketi kurulum süreci yoğunluğa göre değişim gösterse de, 2-3 gün içerisinde kurulmuş olacaktır.

Şahıs Şirketi Kurmak İçin Gerekli Belgeler Nelerdir?

Şahıs şirketi kurmak için gerekli olan belgeler aşağıdaki gibi listelenebilir:

  1. Noter Onaylı Olmak Şartı İle İmza Sirküsü
  2. Nüfus Cüzdanı Fotokopisi
  3. Vesikalık Fotoğraf
  4. Faaliyet Gösterilecek Adres Kira Kontratı veya Tapu
  5. E-devlet veya Vergi Dairesi Üzerinden Temin Edilecek Başvuru Belgesi

Bahsi geçen tüm işlemleri, çalışmakta olduğunuz bir mali müşavir veya muhasebe danışmanınız öncülüğünde gerçekleştirebilirsiniz. Ancak, yapılan son düzenlemelere göre işlemlerin tamamlanabilmesi için şirket sahibinin de vergi dairesine gitmesi gerekmektedir.

Vergi dairesine gerekli başvurular yapıldıktan sonra müfettişler belirttiğiniz adrese gelerek, gerekli denetimleri yaparlar.

Kimler Şahıs Şirketi Kurabilir?

Küçük ve orta ölçekli işletme sahibi olmak isteyen kişiler için şahıs şirketi oldukça ideal bir şirket türüdür. Günümüzde bir hayli popüler hale gelen e-ticaret işletmesi kurmak da şahıs işletmesi üzerinden gerçekleşebilir. Şahıs şirketi kurmak için yaş sınırı birçok resmi işlemde olduğu gibi 18’dir. Devlet memurları kanun gereği bir tacir olarak sınıflandırılamadığından şahıs işletmeleri kurmaları mümkün değildir. Devlet memurları dışında ve 18 yaşını geçmiş herhangi bir bireyin şahıs işletmesi kuramaması için bir neden bulunmaz.

Şahıs Şirketi Kurmanın Maliyetleri Nelerdir?

Şahıs şirketi kurma maliyetleri, en çok merak edilen konulardan biridir. Birçok şirket türünde olduğu gibi şahıs şirketi kurarken de gerekli olan bazı mali giderler bulunur. Şahıs şirketi kurmak için hazırlanması gereken belli başlı giderler aşağıdaki gibi listelenebilir:

  • Şirket kurma işlemleri için muhasebeciye ödenmesi gereken ücretler. Bu fiyat, çalışmakta olduğunuz muhasebe danışmanına göre değişiklik gösterebilir. 
  • İmza beyannamesi için notere ödenecek tutar.
  • Vergi dairesine verilecek damga vergisi tutarı. 

Şahıs şirketleri, genel itibari ile toplamda 500 – 1000 TL civarı bir maliyet ile kurulabilir.

Şahıs Şirketleri Ne Kadar Vergi Öder?

Diğer tüm şirket türleri gibi şahıs şirketleri de vergiye tabiidir. Şahıs şirketlerinin ödemesi gereken üç farklı vergi türü bulunur. Bu vergi türleri aşağıdaki gibi listelenebilir:

  1. Gelir Vergisi – Geçici Vergi
  2. Katma Değer Vergisi (KDV)
  3. Muhtasar Beyannamesi (Stopaj Vergileri)

Gelir Vergisi

Her yıl elde edilen gelir üzerinden ödenmesi gereken bir vergi türüdür. Yılda iki taksit olarak ödenir. İlk taksit bir sonraki yılın mart ayında, ikinci taksit ise, temmuz ayının sonuna kadar ödenmelidir.

Geçici Vergi

Gelir vergisinin dönem içinde beyan edilip ödenmesidir. Kâr miktarı üzerinden hesaplanır. Şubat, mayıs, ağustos ve kasım aylarında ödenir. Yıl içerisinde ödenen geçici vergiler, mahsup edilerek gelir vergisinden düşülebilir.

29 yaşın altındaki genç girişimciler, şirketi kurduktan sonra üç dönem boyunca 75.000 TL‘nin altındaki gelirleri için gelir vergisinden muaftırlar. 29 yaşından küçükler, genç girişimciler desteğinden yararlanmak için internet vergi dairesi üzerinden dilekçe verebilirler.

Katma Değer Vergisi (KDV)

Şahıs şirketleri, satışlarının toplam KDV’si ile her ay aldıkları mal ve hizmetin KDV’si arasındaki farkı vergi olarak ödemek zorundadırlar. Alışların KDV’si satışların KDV’sinden fazla ise o ay için vergi ödemezsiniz. Bu da verginin ödenmeyeceği anlamına gelir ve sadece Damga Vergisi ödersiniz. Damga Vergisi ücreti 58,80 TL’dir.

Ultegra‘da KDV hesaplamalarınızı kolayhızlı ve güven ile yapabilirsiniz.

Muhtasar Beyannamesi (Stopaj Vergileri)

Stopaj vergisi, gelir ve kurumlar vergisine tabi olan kazanç tutarının vergi dairesine iş yapan adına peşin olarak yatırılmasıdır.

  • 22.000 TL gelirden %15 vergi alınır.
  • 49.000 TL gelirin 22.000 TL‘si için 3.300 TL fazlası için %20 vergi ödenir.
  • 120.000 TL gelirin 49.000 TL’si için 8.700 TL ödenir. 
  • Ücret gelirlerinde 180.000 TL’nin 49.000 TL’si için 8.700 TL ödenir.
  • 600.000 TL gelirin 120.000 TL’si için 27.870 TL ödeme yapılır.  (Yani ücret gelirlerinde 600.000 TL’nin 180.000 TL’si için 44.070 TL ödeme yapılmış olur.)
  • 600.000 TL için 195.870 TL ödenir. (Ücret gelirlerinde 600.000 TL’den fazlasının 600.000 TL’si için 191.070 TL).

Şahıs Şirketi Kurmanın Avantajları Nelerdir?

 Şahıs şirketlerinin birçok yeni girişimci ve KOBİ için son derece avantajlı olduğunu yukarıdaki yazılarımızda bahsetmiştik. Tabii ki şahıs şirketlerinin avantajlı olduğu durumlar bundan ibaret değildir. Diğer avantajlar aşağıdaki gibi listelenebilir:

  • Şahıs şirketi kurma işlemleri için istenen evrak sayısı daha azdır. 
  • Şahıs şirketi kurmak diğer şirket türlerine göre daha az maliyet gerektirir.
  • Gerekli işlemler çok daha kısa sürede biter. Gerekli belgeleri teslim edip başvurunuzu yaptıktan 1-2 gün sonra şirketiniz artık tamamen kurulmuş olur.
  • Şahıs şirketi kurarken muhasebe ve mali müşavir giderleri, diğer şirketlere oranla daha azdır.
  • Özellikle yeni kurulmuş şahıs şirketleri için kademeli vergi sisteminin olması, güzel bir avantajdır. Bu sisteme göre kâr oranı düşük olan şirketlerin ödemesi gereken Gelir Vergisi miktarı daha düşük olur. 
  • İlerleyen dönemlerde şirketiniz büyürse ve kazancınız artarsa şirket türünüzü değiştirmeniz mümkündür. 
  • Her yıl ödenen defter, tasdik ücretleri şahıs şirketi için daha uygundur.
  • İşleriniz yolunda gitmez ve zarar ederseniz 1 gün gibi kısa bir süre içinde şahıs şirketini Diğer şirket türlerinde çeşitli prosedürler sebebiyle şirket kapatma süreleri 1 yıla kadar uzayabilir.
  • Şirket faaliyetlerine yönelik kararları sadece bir kişinin vermesi, şirketin işleyişini kolaylaştırır.

E-Ticaret İçin Şahıs Şirketi Kurmak

 E-ticaret faaliyetleri gerçekleştirebilmek için şahıs şirketi kurmak önemli bir zorunluluktur. Çünkü herhangi bir şirket kimliğine sahip olmayan kişilerin, sattıkları ürünler için fatura düzenlemesi mümkün değildir.

Şahıs şirketlerinin genellikle tek kişiyle kurulduğu ve sadece bir kişiye ait olduğu sanılsa da gerçekte durum öyle değildir. Orta ölçekli herhangi bir şirket, birden çok ortakla da kurulabilir. Daha küçük ölçekli işletmeler için ise, şahıs şirketlerinin genellikle tek kişiyle kurulması önerilir.

Şahıs firması kurmak, hem düşük maliyetli olması hem de kolay kurulması açısından e-ticaret yapmayı düşünenler için en uygun şirket türlerinden biridir. Ancak yalnızca küçük ve orta ölçekli işletmelere hitap eden bir şirket türüdür. Ultegra e-Fatura sistemi ile ürünlerinize ait faturalarınızı, saniyeler içinde oluşturup tek tık ile müşterilerinize gönderebilirsiniz.

 

Şirketinizi kurduğunuza göre, artık gönül rahatlığıyla e-ticaret yapmaya başlayabilirsiniz! Fakat bu noktadan sonra düşünmeniz gereken çok önemli bir soru daha var: “Hangi e-ticaret altyapısını kullanmalısınız?”

Kullanacağınız e-ticaret altyapısı tahmininizden çok daha fazla etkiye sahiptir. Ultegra’nın Süper hızlı e-ticaret altyapısı sayesinde, e-ticaret dünyasına güvenilir bir giriş yapmanız mümkündür.

Ultegra ile e-ticaret yapmanın avantajları bir göz atalım:

  • Ultegra e-ticaret, sizin için en uygun domaini seçer.
  • Kusursuz bir hosting hizmeti sunar.
  • SSL Sertifikası sağlar.
  • Tek bir panel üzerinden bağladığınız tüm platformlarda satışta olan ürünlerinizin merkezi evanter sistemi sayesinde stoklarınızı sorunsuz şekilde yönetin, yine aynı şekilde bağladığınız tüm platformlardaki ürünlerin siparişlerini de tek bir panel üzerinden görebilir ve yönetebilirsiniz.
  • Ultegra’ da sadece satış odaklı bir yapıya değil, görünürlüğü arttırmaya yönelik kaliteli bir SEO alt yapısına da sahip olursunuz.

Ultegra ile saniyeler içerisinde internet sitenizi oluşturup e-ticaret yapmaya başlayabilirsiniz!